Kontrola součástek

Požadované parametry

Když vyrobíme strojní součásti, tak u nich máme různé požadavky jako je přesnost, odolnost proti opotřebení, dostatečná životnost při daném namáhání a tak dále. My se dnes budeme zajímat především o přesnost rozměrů, protože někde hraje opravdu velký význam. Abychom při i po výrobě mohli zjistit, jestli je vše v pořádku, tak potřebujeme provádět správně kontrolu.

strojní nástroj

K měření se využívají všemožná měřidla a pomůcky, přičemž vhodný druh záleží na tom, co chcete změřit a s jakou přesností. Jestliže si doma budeme vyrábět třeba držák na poličku, tak si bez potíží vystačíme s posuvným měřítkem. Ovšem u měření na tisíciny se už neobejdeme bez mikrometru. Nutno zmínit, že dnes už se ve velkém používají digitální měřidla, protože na nich nic nemusíme odčítat, protože hodnotu vidíme rovnou na displeji. Samozřejmě u každého měřidla je potřeba kontrola a případná kalibrace, abychom měli jistotu, že měří přesně.

Měření otvorů

Zde máme zase různé možnosti. Často využívané jsou takzvané trny, které můžeme popsat jako tenké tyčinky o určitém příměru, který se musí vyrábět s vysokou přesností. Měříme jimi tak, že je postupně vkládáme do díry, abychom zjistili, jaký největší se do ní vleze. Vyrábí se většinou odstupňované po tisícinách. Vzhledem k porovnávacímu způsobu měření tedy potřebujeme sadu trnů.

obrobený otvor

Co když však s dobrou přesností potřebujeme měřit větší otvory? Pak se využívá dutinoměru, který je přesně k tomuto účelu stvořený. Jako třeba u mikrometrů se prodávají pro různý rozsah velikostí, takže použití měřidla je právě tímto způsobem omezené. Cenově se pohybujeme v řádech tisíců. Ve firmách může být využívány dost často, takže zakoupení je potřeba. Když budeme měřidlo správně používat a dobře s k němu chovat, tak může sloužit opravdu dlouho. Proto je u měřidel potřeba vsadit na přesnost a kvalitu.